Tydzień chleba

img_7556
img_7556 img_7556
p1070226
p1070226 p1070226
W ramach TYGODNIA CHLEBA NA ZAKWASIE dwudziestu pięciu uczniów klas pierwszych PG nr 8 w Opolu wzięło udział w warsztatach pt.: „TRADYCJA WYPIEKU CHLEBA".
Zajęcia odbyły się 20.10.2011r. w zaprzyjaźnionej placówce oświatowej, tj. Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.

Zanim uczniowie rozpoczęli działania praktyczne, odbyła się lekcja teoretyczna na temat składu i wartości odżywczych chleba (lekcja przygotowana przez mgr Magdalenę Makos i mgr Joannę Pater-nauczycielki ZSZ nr 4 w Opolu).
Uczniowie pracowali w grupach, by po chwili prezentować wnioski na forum.
Po „zdaniu egzaminu z teorii" gimnazjaliści przeszli do sal gastronomicznych, w których czekali już na nich starsi koledzy i koleżanki z Zespołu Szkół Zawodowych. Zapoznali ich z recepturami chleba na zakwasie, past, masełek smakowych itp.
Pamiętając o zasadach bezpieczeństwa, pod czujnym okiem nauczycieli i przyszłych kucharzy gimnazjaliści sami wyrabiali i formowali chleb, przygotowywali pasty, obserwowali wyrastanie i wypiek chleba.
Ćwiczenia praktyczne sprawiły chłopcom i dziewczętom ogromną radość!
Gospodarze przygotowali jeszcze jedną niespodziankę- gorący kawałek pizzy dla każdego.
Dzięki współpracy dwóch Szkół Promujących Zdrowie nasi uczniowie mieli możliwość prześledzenia całego procesu produkcji chleba. Kiedy patrzyli na piękne bochenki, nie kryli dumy i satysfakcji z własnej pracy!
Następnego dnia „Pierwszaki" częstowały przygotowanym przez siebie zdrowym chlebem na zakwasie. Wszyscy jedli ze smakiem, a pochwałom nie było końca...