Zapraszamy na nową stronę PSP 33: www.psp33.opole.pl
-------------------------------------------------------------------------------------------
Rezultaty
Kampania promocyjna projekt
O swoich działaniach w projekcie ‘Travelling Through Cultures’ stale informowaliśmy uczniów, rodziców i nauczycieli oraz lokalną społeczność wykonując gazetki bieżące, wystawy, spotykając się z rodzicami i zapraszając ich przedstawicieli z Rady Rodziców na uroczystości szkolne.
W lutym 2012r. wszyscy uczestnicy spotkali się z prezydentem Opola, który opowiedział gościom o mieście, ale też sam dowiedział się bardzo dużo o naszej współpracy ze szkołami z zagranicy.
W lutym 2012r. wszyscy uczestnicy spotkali się z prezydentem Opola, który opowiedział gościom o mieście, ale też sam dowiedział się bardzo dużo o naszej współpracy ze szkołami z zagranicy.
Lokalna prasa, radio i telewizja zamieściła informacje w mediach o realizacji projektu w naszej szkole oraz odwiedzających nas partnerach z wszystkich sześciu krajów europejskich, a przedstawiciele Samorządu Szkolnego zaprezentował nas na X Konferencji Samorządów Uczniowskich ‘Młodzież w zjednoczonej Europie. Szkolne formy współpracy międzynarodowej’, zorganizowanej przez Wydział Oświaty Urzędu Miasta Opola i Młodzieżowy Dom Kultury w Opolu. Informacje o nas umieściły również lokalne media w krajach partnerskich.
Przykłady innych znajdują się w Europejskiej Bazie Produktów upowszechniającej rezultaty wypracowane w projektach.
"Wielkanocne" warsztaty w Bierkowicach/ Easter workshop in Bierkowice
Podczas spotkania w Opolu, w lutym 2012r. wszyscy partnerzy wzięli udział w prowadzonych przez rodowitą mieszkankę Opolszczyzny warsztatach dekorowania jajek na wielkanocne stoły. Tradycja wywodzi się z X wieku i jest bardzo popularna w Polsce. Na Śląsku, dekorowane jajka to „kroszonki”.
Warsztaty odbyły się w Opolu-Bierkowicach, gdzie zgromadzono około 50 obiektów architektury wiejskiej wraz z wyposażeniem. Na terenie skansenu prowadzonych jest wiele działań popularyzujących kulturę ludową i folklor, a konkurs kroszonkarski jest najpopularniejszy wśród nich.
Jajka są gotowane w naturalnych barwnikach, a potem dekorowane poprzez ‘rzeźbienie’ ostrym narzędziem lub nakładanie wosku. Misterne, koronkowe wzory i kolorystyka są zaczerpnięte z motywów roślinnych i są niepowtarzalne, typowe dla naszego regionu.