kl III A 2012-2013

WOJEWÓDZTWO WARMIŃSKO-MAZURSKIE

W tym roku nasza szkoła realizuje projekt pod nazwą „Cudze chwalicie - swego nie znacie”, w którym każda klasa prezentuje jedno województwo.

Klasa III a zaprezentowała województwo warmińsko-mazurskie. Uczniowie podzielili się na grupy, aby sprawniej pracować oraz doskonalić umiejętność pracy zespołowej. Przez cały tydzień od 21 października na tablicy w holu szkoły widniały plakaty, dzięki którym mogliśmy dowiedzieć się wielu ciekawych informacji. Oprócz tego w wielu miejscach wisiały zdjęcia promujące ten region z hasłami takimi jak „ Mazury to cud natury”. Na początku tygodnia grupa kilku dziewczyn chodziła przebrana w stroje ludowe typowe dla województwa warmińsko-mazurskiego i rozdawała regionalny specjał- fafernuchy (są to wyjątkowo twarde ciastka o posmaku marchewki). Kilka dni później te same dziewczyny rozdawały ulotki promujące województwo. Pod koniec tygodnia na korytarzu pierwszego piętra została przedstawiona prezentacja multimedialna, zwieńczająca zadnia ukazujące województwo warmińsko-mazurskie.

Uczniowie klasy III a włożyli w ten projekt wiele wysiłku oraz czasu. Mają również nadzieję, że każdy dowiedział się czegoś ciekawego na temat województwa warmińsko-mazurskiego.

 

 

 

PRZEPIS NA    FAFERNUCHY

 

 

Fafernuchy - ciasteczka marchewkowo-miodowe

 

Składniki:

  • 1/2 kg soczystych marchewek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 torebka (20 g) cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 kg mąki żytniej
  • 1/2 torebki (10 g) proszku do pieczenia
  • masło i mąka do blachy

Fafernuchy - ciasteczka marchewkowo-miodowe - sposób przygotowania: Marchewki obierz i ugotuj (w całości). Odcedź, ostudź, zetrzyj na tarce do jarzyn lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Mąkę przesiej do miski, dodaj marchewki, cukier, cukier waniliowy, miód oraz proszek do pieczenia. Zagniataj tak długo, aż powstanie jednolite, gładkie i dość twarde ciasto. Pokrój je nożem na kawałki (jak kopytka), podsypując mąką w razie potrzeby, bo ciasto się klei. Przygotowane fafernuchy układaj na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze, piecz na złoty kolor przez 30-40 minut w temp. 190-200°C. Uwaga: fafernuchy są dość twarde. Jeśli wolisz miękkie, skróć po prostu czas pieczenia.