Aktywizacja uczniów

Today295
Yesterday357
This week652
This month15257
Total475473

 

 


TRWAJĄ ZAPISY DO KLASY PIERWSZEJ PUBLICZNEJ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 33 w OPOLU na ROK SZKOLNY 2017/2018. Zgłoszenia i wnioski przyjmowane są do 19 maja 2017 r.

Czytaj więcej


 

kl. II 2012-2013

kl III A 2012-2013

WOJEWÓDZTWO WARMIŃSKO-MAZURSKIE

W tym roku nasza szkoła realizuje projekt pod nazwą „Cudze chwalicie - swego nie znacie”, w którym każda klasa prezentuje jedno województwo.

Klasa III a zaprezentowała województwo warmińsko-mazurskie. Uczniowie podzielili się na grupy, aby sprawniej pracować oraz doskonalić umiejętność pracy zespołowej. Przez cały tydzień od 21 października na tablicy w holu szkoły widniały plakaty, dzięki którym mogliśmy dowiedzieć się wielu ciekawych informacji. Oprócz tego w wielu miejscach wisiały zdjęcia promujące ten region z hasłami takimi jak „ Mazury to cud natury”. Na początku tygodnia grupa kilku dziewczyn chodziła przebrana w stroje ludowe typowe dla województwa warmińsko-mazurskiego i rozdawała regionalny specjał- fafernuchy (są to wyjątkowo twarde ciastka o posmaku marchewki). Kilka dni później te same dziewczyny rozdawały ulotki promujące województwo. Pod koniec tygodnia na korytarzu pierwszego piętra została przedstawiona prezentacja multimedialna, zwieńczająca zadnia ukazujące województwo warmińsko-mazurskie.

Uczniowie klasy III a włożyli w ten projekt wiele wysiłku oraz czasu. Mają również nadzieję, że każdy dowiedział się czegoś ciekawego na temat województwa warmińsko-mazurskiego.

 

 

 

PRZEPIS NA    FAFERNUCHY

 

 

Fafernuchy - ciasteczka marchewkowo-miodowe

 

Składniki:

  • 1/2 kg soczystych marchewek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 torebka (20 g) cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 kg mąki żytniej
  • 1/2 torebki (10 g) proszku do pieczenia
  • masło i mąka do blachy

Fafernuchy - ciasteczka marchewkowo-miodowe - sposób przygotowania: Marchewki obierz i ugotuj (w całości). Odcedź, ostudź, zetrzyj na tarce do jarzyn lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Mąkę przesiej do miski, dodaj marchewki, cukier, cukier waniliowy, miód oraz proszek do pieczenia. Zagniataj tak długo, aż powstanie jednolite, gładkie i dość twarde ciasto. Pokrój je nożem na kawałki (jak kopytka), podsypując mąką w razie potrzeby, bo ciasto się klei. Przygotowane fafernuchy układaj na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze, piecz na złoty kolor przez 30-40 minut w temp. 190-200°C. Uwaga: fafernuchy są dość twarde. Jeśli wolisz miękkie, skróć po prostu czas pieczenia.

 

CUDZE CHWALICIE, SWEGO NIE ZNACIE

LP.

KLASA

TEMAT PROJEKTU

REALIZUJACY NAUCZYCIEL

1.

II a

Sławni Opolanie

p. A. Kowalczyk

2.

II a

Polscy fizycy i ich osiągnięcia /próba realizacji eksperymentu polskiego fizyka/.

p. M. Turek

3.

II a

Sławni Opolanie.

p. A. Kowalczyk.

4.

II a

Opolskie, czyli cudze chwalicie, swego nie znacie.

p. D. Proniewicz.

5.

II a

Przemysł chemiczny na terenie Opolszczyzny.

p. Świczewska

6.

II a

Opolskie Parki Krajobrazowe.

p. D. Pytel

7. 

     II b

Zabytki języka polskiego. / Kino polskie – wielcy reżyserzy.

p. B. Sawczyn

8.

II b

Opole moje miasto, Opolszczyzna mój region.

p. D. Mechel

9.

II b

Wszechświat okiem Opola.

p. A. Frączek

10.

II b

Polska muzyka klasyczna.

p.  D Mazierska

11.

II b

Kuchnia polska, a kuchnia brytyjska.

p. O. Greś

12.

II b

Mój najlepszy polski sportowiec.

p. I. Thiel

13.

II c

Symetria w zabytkach Opolszczyzny.

p. M. Klimkowska

14

II c

Opole – moje miasto.

p. L. Janusz.

15.

II c

Przewodnik – techniczne zabytki Opolszczyzny.

p. S. Górniak.

16.

II c

Najciekawsze miasta w Polsce – przewodnik.

p. A. Boryczka

17.

II c

T-Mobile Ekstraklasa - moja ulubiona drużyna.

p. M. Buławczyk

18

II c

Najciekawsze budowle w Polsce, które warto odwiedzić.

p. T. Kaczmarek.

19.

II d

Wieża piastowska w liczbach.

p. M. Jantos.

20.

II d

Interesujący przedstawiciele dendroflory na terenie Opola i okolic.

p. M. Gołąbek

21.

II d, IIIc (1uczeń)

Najpiękniejsze miasta w Polsce, które warto zobaczyć.

p. D. Ludwik

22.

II d

Polska literatura na świecie.

p. I. Maćków.

23.

II d

Kuchnia polska, a kuchnia wybranego kraju anglojęzycznego.

p. A. Majewska

24.

II d

Polscy artyści sztuki XX wieku.

p. B. Zacharewicz

25.

II d

Opolscy olimpijczycy.

p. T. Skrętkowski

26.

II d

Berlin- Warszawa dwie stolice europejskie.

p. L. Szmigielska

27.

II e

Sanktuaria polskie.

p. M. Helman

28.

II e

Polscy Nobliści w dziedzinie literatury.

p. J. Fąfrowicz

29.

II e

Polscy odkrywcy i wynalazcy.

p. K. Helwing

30.

II e

Enigma. Polscy matematycy w służbie Europie.

p. M Koryl

31.

II e

Enigma. Odszyfrować zwycięstwo.

p. M. Koryl

32.

II e

Uniwersytet wrocławski – kolebka europejskich noblistów.

p. A Sumisławska

33.

II e

Opole moje miasto.

p. U. Zawada

34.

II e

Polscy piłkarze w Europie.

p. Ł. Zaremba

35.

III b

Szlakiem zamków piastowskich na Dolnym Śląsku.

p. A. Kasperek